KIRJAT > FINIX, liekkisiipinenFINIX, liekkisiipinen

Virtanen kaivaa kirjassaan esiin suomalaisen itsetunnon perusteet

Mittavassa teoksessaan Finix, liekkisiipinen ja myyttien alkukoti kansanedustaja Pertti Olavi Virtanen palauttaa tietoisuuteen jo miltei unohdetun, Suomen kansan alkuperäisimmän tarinan. Hän osoittaa kielemme ja myyttisten tarinoidemme alkuvoiman, jonka aikoinaan vanhakantainen, kristillinen vallankäyttö ja tiedemaailmaan kuuluva länsimainen hegemonia ovat pyrkineet unohtamaan - jopa tuhoamaan.

Virtanen on tutkinut mytologioiden juuria lähes koko ikänsä, systemaattisemmin väitöskirjaansa pohjustaen kohta 30 vuotta, metodinaan psykohistoriallinen kielen arkeologia ja poikkitieteelliset innovatiivisuuskytkennät suhteessa animistisen filosofian kontekstiin. Tuloksena on vaikuttavaa todistusaineistoa esimerkiksi suomalaisen kansanrunouden ja kreikkalaisen taruston yhtymäkohdista.

Finix, liekkisiipinen tarttuu aiemman tutkimuksen oleellisiin löytöihin niitä syventäen ja niistä uutta visioiden. Samalla paljastuvat kansanperinteen paljolti syrjään sysätyt eroottiset motiivit. Siinä sivussa ratkeaa myös tutkijoiden mieliä vuosisadat kiehtonut Avalonin arvoitus!

Teos on osa psykologina, rock-vaikuttajana ja parlamentaarikkona tunnetun "V" Virtasen tärkeintä elämäntyötä. Siinä suomalaisen kansanrunouden kätköistä kumpuaa Pohjolan myyttinen voima, joka avaa tietä kulttuurisen itsetuntomme kohottamiselle globalisaation keskellä - tärkein kirja suomalaiselle itsetunnolle sitten Kalevalan?

Vaka vanha Väinämöinen ja Lieto Lemminkäinen, Louhesta ja Pohjan Neidosta puhumattakaan, eivät olleet nöyristelijöitä, vaan suuria vaikuttajia. Heidän terapeuttinen henkensä johdattaa Suomi-neitoa Lönnrotin ja Snellmanin viitoittamalla tiellä!

Teoksen kustantaja on tamperelainen Sanasato Oy. Teos sisältää 510 sivua.

www.sanasato.netKuvassa TANIT-jumalattaren kuvia, jotka on otettu elokuussa 2007 Tunisin (ex-Karthago) Byrsan museossa.


Takaisin