<<< Takaisin hakemistoon


Jokerimaailma 4/97
Veltosti pois
taklauksen alta
Teksti ja kuvat Jani Aromäki

Hartwall Arena

Miten syntyy jääkiekkopelissä joukkohurmos?
Missä on vika, kun peli ei kulje?
Onko Hjallis oikeilla linjoilla?
Osaavatko tuomarit työnsä?
Mitä on hämäläinen hitaus?
Mistä Veltto sai nimensä?
Vastaajana Jokerimaailma-lehden aitiossa vieraillut
Vaasan läänin entinen läänintaiteilija ja
nykyinen kansanedustaja Pertti Virtanen.


Pahennuksen herättäjä

Pertti "Veltto" Virtanen oli 11-vuotias muuttaessaan syntymäkaupungistaan Hämeenlinnasta Tampereelle. Veltto pelasi Ilveksen nappulaliigassa Viinikan kaupunginosan eli "Boston Bruinsin" joukkueessa. Naulakossa roikkui myös isän bingosta voittama Tapparan takki.

Ilveksen veryttelyhousut, Koo-Veen pipa ja Tapparan takki päällään Veltto marssi kouluun. Kuten arvattavaa oli, Pertin pukeutuminen herätti valtaisaa pahennusta kavereiden keskuudessa.

- Olen hämäläisen kiekkoilun puolestajapuhuja, Veltto puolustautui. Hämäläisen kiekkoilun puolestajapuhuja Pertti Virtanen on yhä. Tosin Veltto nostaa baskeriaan myös helsinkiläisjoukkueille. Erityisesti Jokereiden tuhkimotarina ilahduttaa kansanedustajaa.

- Hjallis on tienraivaaja ja suunnannäyttäjä, Veltto myöntää, vaikkei Pietilän Saken turhan hätäisistä potkuista oikein tykännytkään.


Hurmoksellista tunnelmaa

Psykologina leipänsä ennen poliittista uraansa ansainnut Veltto pitää Hartwall Areenaa otollisena paikkana hyvän tunnelman syntymiseen, vaikkakin on jokerifanien pomon kanssa samaa mieltä siitä, että istumapaikoilta ei irtoa samanlainen fiilis kuin ennen vanhaan seisaaltaan. Pelaajat, joilla on taitoa, ja hyvät olosuhteet ovat hyvän tunnelman peruselementtejä.

- Kiduttavan jännittävällä hetkellä tuleva yllätys, jäähy, maali tai hieno pelaajasuoritus nostaa viimeistään tunnelman kattoon, Veltto analysoi.


Aina ei peli kulje

Hyvälläkään joukkueella ei peli aina kulje. Jääkiekkovalmentajiakin "psyykannut" Virtanen tietää, mistä syitä voisi etsiä.

- Jääkiekko on nuorten miesten peli. Pelivireeseen vaikuttavat ongelmat voivat tulla myös siviilielämästä. Perheongelmat voivat haitata pelisuorituksia samalla tavoin kuin huono suhde valmentajaan tai pelikavereihin, Virtanen arvioi.

Pelin tökkimiselle ei aina edes syytä löydy. Joskus vain ei kemia toimi. Silloin on vaihdettava pelaajia tai valmentaja. Jääkiekko on monille pelaajille myös liian paljon työn luonteista. Leikkimieltä ja kisailua ei pitäisi unohtaa, Veltto tietää.


Suuntana Eurooppa

Pertti Virtasen mielestä Jokereiden organisaatio toimii hyvin. Uusi halli nousi oikeaan aikaan oikealle paikalle. Hallihankkeen vastustajien puuhailuja Veltto kommentoi.

- Vaikka pieni puistikko hallin alle jäikin, kyllä variksia ja harakoita riittää. Siilitkin kannettiin pois, että eiköhän ne pärjää...

Euroopan liigaakin Veltto pitää hyvänä ajatuksena. Eurooppa on kansanedustajan mielestä kaikin puolin oikea suunta.


Raitapaidat tuomiolla

Jääkiekkoa paljon seurannut Veltto ei ole tyytyväinen kaikkien tuomareiden työskentelyyn.

- Jotkut tuomarit eivät osaa suhtautua samalla tavoin eri joukkueisiin. Vanhat kaunat paistavat läpi, Veltto arvioi. Virtanen ehdottaakin, että jääkiekkoliitto palkkaisi täysin ulkopuolisen tarkkailijan seuraamaan tilannetta, jotta epäoikeudenmukaisuudet saataisiin kitkettyä pois.


Hämäläinen hitaus

Tamperelaisella ja helsinkiläisellä jääkiekkokulttuurilla on Velton mielestä eroa. Hämäläisessä kiekossa on Velton mukaan enemmän älyä ja viisautta. Perusteellinen harkinta ei ole tyhmyyttä, pikemminkin päinvastoin.

- Hämäläinen hitaus on pidäteltyä viisautta, Virtanen runoilee. Jääkiekossa hämäläinen hitaus tosin saattaa joskus kostautuakin!


Oikea laitahyökkääjä

Nuorena poikana jääkiekkoa pelatessaan oli Velton pelipaikka oikea laita. Erityisesti yhdessä asiassa Veltolla oli hyvä pelisilmä. Virtasella oli tapana valua pois taklausten alta.

- Isot puolustajat rynnivät päälle, mutta löivät päänsä kaukalon laitaan, kun luiskahdin alta pois, Virtanen muistelee.

Tästä Pertti Virtanen sai nimekseen Vetku, mikä myöhemmin taipui Veltoksi. Veltto-nimi on nykyään lähes kaikille suomalaisille tuttu. Ainakin niille lähes 100 000 ihmiselle, jotka äänestivät Velttoa edellisissä presidentinvaaleissa. Tulevaisuudessa politiikka taitaa kuitenkin jäädä. Velton mukaan eduskunnassa on paljon hyviä ihmisiä, jotka eivät saa ajatuksiaan toteutumaan. Energiaa valuu hukkaan.

- Ainoa paikka, missä asioihin todella voi vaikuttaa, on "saunavaliokunta".

- Taidan alkaa kirjailijaksi, Veltto hymyilee ja suoristaa baskeriaan.

VV kommentoi
Vanhana urheilupsyykkaajana innostuin lavertelemaan ummet ja lammet, joten lähes järkytyin kohdatessani toimittajan pelkistetyn tekstin, ilmeisesti jokerifanien ikärakenteenkin takia kovin vähäsanaisen. Sen verran tarkennusta, että "suuntana Eurooppa" -kohdassa kyse oli ja on urheilusta, suomalaisen joukkue-urheilun tason nostamisesta ja siksi Eurooppa ja maailma on hyvä suunta kehittymiselle ja kasvamiselle.
EU:sta olen zenilŠisittäin sitä mieltä, että kun siellä nyt kerran olemme, pyrkikäämme hyödyntämään sitä kaikin tavoin. Ja jos joskus tulee otollinen aika siitä irtautua, niin tapahtukoon sinun tahtosi, oi Suomen kansa!

Virtasen sivuja ylläpitää
Waldemar Wallenius,
joka alunperin oli
Hämeenlinnan Tarmon kannattaja
mutta Tarmon pullahdettua
vaihtoi sitten HPK:hon...
Kirjavan Puolueen puheenjohtaja
Pertti "Pepita" Virtanen
on hämäläisen kiekon ystävä
yhä tänäkin päivänä,
vaikka Kerhon nykyinen logo
turhan sotaisa onkin...

Takaisin sinne mistä tulitkin...