<<< Takaisin hakemistoon

Historian hämärästä...

Öh, duoda, että sellainen tapaus...

Eräänä iltana Vanhan kuppilassa tuli Velttoa kaksi vuotta eduskunnassa ryhmäsihteerinä palveltuaan raittiuslupauksen tehneen Strömbergin Harrin kanssa puhe siitä, että häneltä voisi kotoa Nokialta löytyä vintiltä vanhoja Virtasta käsitteleviä lehtijuttuja...

Tämä on yksi niistä. Tai itse asiassa tämä juttu käsittelee vuoden 1977 euroviisuja ja kyseiseen kisaan "Rokkilaulaja"-nimisellä rallilla osallistunutta Mikko Alataloa, mutta ainakin minä muistan tuon vuoden euroviisut vain siitä, että Veltto esitti laulun rokkilaulajaa uskomattomissa valkoisissa haalareissa ja Markkulan Pekan Lontoosta ostamissa kammottavissa kerrospohjabootseissa.

Jostain syystä juuri nuo buutsit ovat jääneet mauttomuudessaan erityisesti mieleen. Hassua kyllä ne tulivat taas mieleen joskus viime talvena, jolloin mainitsin Pekan joskus kaipailleen niiden perään. Kuinka ollakaan, vähän myöhemmin Veltto kotonaan käytyään ilmoitti niiden löytyneen jostain viltiltä. Mutta kuinka ollakaan, jokin aika sitten saimme tietää Pekan kuolleen joskus viime vuonna. Äsken puhelimessa, kun kerroin juuri väsääväni tätä sivua, Veltto totesi, että nuo buutsit voisi Pekan muistoa kunnioittaen vaikka huutokaupata jonkin hyvän asian hyväksi...

Joten: tämä sivu on omistettu Pekka "Pipin Pieni" Markkulalle, suurelle Mikko Alatalon ja Monty Pythonin fanille ja absurdin huumorin ystävälle, ja hänen "Gary Glitter -saappailleen". RIP.

En laita tähän koko juttua Jaana-lehden numerosta 5/77, vaan ainoastaan Mikkoa ja Velttoa käsittelevät osuudet
++++ PLUS Kunnaksen todella mainion Nyrok City -sarjakuvan Help-lehden numerosta 4/77!!!

Jaana 1.2. 1977
Riitta Mäkelä / Tuovi Putkonen / Jukka Vatanen
Arskan kestolotto puri

Veltto on käyttäytymistieteilijä!

Mikko, Tabula Rasa ja Veltto-Virtanen ynnä Harri Rinteen Rokkilaulaja olivat Jaanan lukijoiden suosikkeja.

- Tämä kilpailu on kähmimistä, sanoi Mikko. - Ai kähminkö minä tyttöjä? En, vaikka kyllä ne kovasti tuntuisivat sitä joskus haluavan, ressukat, sanoo Mikko.

Veltto Virtanen ei oikeesti ole yhtään veltto. Virtanen sentään: Pertti tarkemmin sanoen. Nuoreksi mieheksi ihan harvinaisen kohtelias ja vimmatun hauska. Vaikka kerrotaankin, että poika joskus keikka-aikoinaan olisi esiintynyt kokonaan ilman housuja.

- Minä lopetin keikkailun pari vuotta sitten, sanoo itse Virtanen. Esiinnyin alun perin ihan protestimielellä, parodiana, kuten Rokkilaulajassakin. Mutta kun huomasin, että minusta oli tulla supertähti juuri niiden piruiluksi tarkoittamieni hölmöilyjen takia, lopetin kiireesti.

Mutta eivät Velton pop-kokemukset mene hukkaan vastaisuudessakaan: poika opiskelee nyt psykologiaa. Ja tekee parhaillaan gradu-työtään aiheenaan nuorten käyttäytymisilmiöt!

Mikko ja pojat ottivat tulosten odottelun rauhallisesti. Pelasivat monopolia sillä aikaa kun muut hiki päässä hioivat viimeisiä harjoituksiaan. Heittivät huulta, kun kuvattiin:

- Kirjoita, että me Mikon kanssa lähdetään yhdessä ulkomaan matkalle. Että me tavattiin Euroviisukisoissa ja rakastuttiin toisiimme ensi silmäyksellä, keimaili Veltto, kun Mikko kiinnitti irronnutta korvakorua.

Ja vakavammin: - Emme tulleet voittamaan. Ei Suomen kansalla ole niin paljon huumorintajua. Jos olisi, osaisivat ihmiset elääkin paremmin, olisivat hyviä toisilleen. Jos olisimme voittaneet, ei meidän ivamme kärki olisi mennyt perille, pikemminkin päin vastoin. Kaikki olisi mennyt pieleen, sanoi Harri Rinne.

- Vaikka olenkin työtön, en kuitenkaan toivoisi senlaatuista menestystä. Me pelataan tätä monopolipeliä vain leikkimielessä.

Anne ja Jacques...

Ne buutsit...

Kunnianhimoisimpana yrityksenä kaikki pitivät Mäkisen ja Siikavireen Liehuvaa Liekinvartta. Sellaisessa yrittämisen asenteessa on jotakin varsin ihailtavaa. Tätä tekijäryhmää ei tuntunut hetkeäkään vaivaavan Euroviisu-kompleksi, jonka vaikutuksia näki selvästi monien esiintymistään tässä yhteydessä ikään kuin häpeilevien artistien käytöksessä. Tuo kevyen musiikin tekijöiden alemmuudentunto taatusti heikentää suotta meikäläisen viihteen tasoa.

Eräs tapa lähestyä euroviisuja on panna niitä halvalla. Mikko Alatalo kumppaneineen teki sitä joka hetki niin älyllisesti, etteivät kaikki ammattitoveritkaan sitä huomanneet. Mutta pop-kultti on niin voimakas, että sitä palvelevat Veltto Virtasen kaltaiset antitähdetkin. Heistä tulee nuorten ihailemia ja jäljittemiä.

Housut pois

Vielä hetkiä ennen suoran lähetyksen alkua ohjaajat olivat huolissaan Tabula Rasan aikeista. Studiossa kulki huhu, että Veltto Virtanen aikoi suorittaa kameroiden edessä itsensä paljastamisen. Heittää housut ja kalsarit pois.

- Älkää ihmeessä pojat tehkö sitä, varoitteli ohjaaja Heikki Seppälä.

Estottomasti Mikko Alatalo ja Veltto Virtanen markkeerasivat homopariskuntaa kun heitä pyydettiin yhteiseen valokuvaan. Pojat ovat pellejä. Sellaisia radikaaleja.

Ossi Runne sai joka taholta hyvin ansaitsemaansa kiitosta, niin herkästi hän johti ja käsitteli suurta orkesteriaan ja kaikenkirjavaa esiintyjäkaartiaan. Ossi Runne on todella työnsä ymmärtävä mies.

- Pojat, iltamissa otetaan sitten tosissaan, tokaisi kapellimestari, kun musiikintekijät harjoituksissa herpaantuivat liiaksi ikiomaan huulenheittoonsa.

Jaanan Euroviisu-puhelinpäivystys osoitti, että ainakin meidän lukijoillamme on huumorintajua enemmän kuin Alatalon Mikko ja Rinteen Harri arvasivat kansalta odottaa. Alatalon ja Rinteen Rokkilaulaja oli puhelinsoittajien ylivoimainen suosikki ja valtaosa perusteluista osoitti, että kansa kaipaa huumoria. Eivätkä suinkaan kaikki huumorimieliset olleet rokki-ikäisiä!

Muutamia soittajien perusteluja:

- Mikko ja Veltto uskalsivat olla erilaisia. Pitääkö siellä raadissa istua vanhoja käpyjä? Mutta pistäkää nyt sitten Aarno-Alastonmalli sinne visioon!

- Kaikki olivat täysin masentavia. Onko näistä todella pakko lähettää joku? Hävettää olla suomalainen, jos Lapponia lähetetään - mielestäni osanottomme Lontooseen pitäisi peruuttaa!

- Rokkilaulaja oli ylivoimainen, vaikka tämä vänkärimies taustalla ei ollutkaan ihan riittävän letkeä, mutta muut täyttä tavaraa.

- Voi että kun se Veltto oli hyvä, ei tuo Lapinjoiku ollut mitään sen rinnalla!

Klikkaa viereistä Kunnaksen sarjakuvan ensimmäistä ruutua, niin saat näkyville koko sarjiksen! Nyrok City 4/77

Virtasen sivuja ylläpitää
Waldemar Wallenius,
jolle tarkoitettu sähköposti
lähtee tätä tekstiä napauttelemalla...
Kirjavan "Puolueen" sitoutumattoman
puheenjohtajan Pertti "Veltto" Virtasen
saattaa tavoittaa sähköpostitse
tätä tekstiä napauttelemalla...

Takaisin sinne mistä tulitkin...

Näpäytä ylläolevaa palkkia tai tätä tekstiä, niin pääset takaisin sinne mistä tulitkin...