![]() |
![]() |
Intro 2/76 |
![]() |
Also sprach Veltto Virtanen |
![]() |
Arto Melleri |
![]() |
Mansen kapinalliset tulevat vereksin voimin: rokkiryhmä Virtanen on luonut nahkansa. Uudet miehet tuovat parannusta soundiin. Uusi jääkausi uhkaa levykaupoissa. Punk-rockin, Dog 'n' Dollin, poispilaamattoman undergroundin ja uuslapsellisen teinirockin keinoin Virtanen tekee musiikkiaan, johon kritiikki katkoo hampaansa.
Veltto Virtanen - kitaran Don Quijote, surullisen hahmon teini-idoli - haastaa säkeillään suomalaisen popteollisuuden tuulimyllyt. Rinnallaan hänellä on nahkansa luonut rokkiryhmä Virtanen ja uskollinen aseenkantajansa Sancho Panza, limbon perillinen Moog Konttinen. Mies, joka ei tullut haastattelutilaisuuteen, koska hänellä oli parempaa tekemistä kuin typeriin kysymyksiin vastaaminen: jalkapallotreenit!
Tuulimyllyjen haastajaa on tarvittu: Veltto V:llä on vastassaan yhteiskunta, "laitostettu sublimaation torjunta", viihteen kuluneet kaavat, kritiikin ymmärtämättömyys, tähtikultti... Eikä hänellä ole tässä epätasaisessa kaksintaistelussa mitään menetettävää:
- Pahin on jo tapahtunut... Joko välinpitämätön standarditila jatkuu tai sitten... tapahtuu jotain TODELLA KOVAA.
Veltto V:n kasvoille hiipii kaunainen virnistys:
- Me ollaan vaarallinen bändi! Kun meistä on tulossa suosittuja, niin kriitikoiden auktoriteetti on vaarassa... Virtanen on pannut ajattelemaan jopa kakaroita.
Rokkiryhmän mentaliteetille on kuvaavaa, kun he lähettivät nauhan Syksyn Sävel -keimailuun. Jos heidän biisinsä olisi selvinnyt kuvaruutuun asti, suoraan lähetykseen, niin...
- Siihen saakka kunnes lähetys olisi katkaistu, me oltais tehty KAIKKEMME...
Sitä ei tapahtunut. Kolme minuuttia ei muuttanut Virtasen elämää. Ne, jotka ovat nähneet bändin keikalla, tietävät ettei Virtasen "KAIKKEMME" ole vähän. Itse asiassa on turha puhua mistään lavashowsta - Virtasen esiintymi nen on totaalinen kouristus: Veltto V vääntelehtii ilman selkärankaa ja Moog K on kuin Mick Jaggerin pakkolaitosversio... Olen nähnyt kerran yleensä keskivahvan oluen ja vetisen soulin turruttaman diskoyleisön täydessä tyrmistyksen tilassa. Ei kai tarvitse mainita, kuka ESIINTYI... Ei, se ei ollut Sleepy Sleepers.
- On loukkaus verrata meitä Sleepy Sleepersin kaltaisiin bändeihin, Veltto V kiroaa. Virtasen päämäärät ovat syvemmällä kuin ulkokohtaisessa erikoisuudentavoittelussa, sen kysymykset ovat älykkäämpiä kuin kuka - mitä - häh? Myös uusittu kokoonpano pyrkii yleisönsä aktivoimiseen, herättämiseen, "välinpitämättömän standarditilan" räjäyttämiseen.
Virtanen on nykyään viisimiehinen: ideologi Veltto V, "tosi työväenluokan sankari" Moog ja rummunlyöjä Kari Holm ovat saaneet seurakseen bassotyöntekijä Jyrki Melartinin ja kitaristi Jarmo Tuomisen (ks. hakusana Coitus Int: "Eetu"). Veltto V korostaa sitä, että uudet jäsenet on otettu mukaan "sekopohjalta" - silti: kun bändi toimii musiikillisesti paremmin, myös sen omaperäisyys pääsee kirkkaammin esiin. Aikaisemmin on ollut niin helppo sanoa: "eihän ne osaa edes soittaa" ja jättää yhtälö Virtanen ratkaisematta.
Nyt Virtanen on kypsä tunnustettavaksi ainutlaatuiseksi kansalliseksi pop-ilmiöksi, älyperäisen teinirockin pioneeriksi. Lisää katetta määritelmille antaa kauansoipa Uusi jääkausi uhkaa. Se sisältää aineksia, jotka pakottavat siirtämään keskustelun yhtyeen luonteesta rock-lokerointia laajemmille alueille.
Kun sä lähdet saalistamaanUusi jääkausi uhkaa on Haloo-albumia yhtenäisempi teemallisesti ja musiikillisesti. Virtanen ei saalista kultalevyjä - se on vain tehnyt levyn, jolle löytyy oma yleisönsä. Veltto V arvelee, että Virtasen kulttibändin roolin takia heidän on vaikeata löytää uutta ostajakuntaa. Ne, joilla on Haloo, ostavat. Mutta niitäkin on yli 7 000. Levyllä ovat mukana vielä vanhat virtaset Porski, Ruben Lampi ja Timo Huovinen. Tuottajana on toiminut Janne Ödner.
Levyn keskeisiä sävelteoksia ovat Rick Random, Ladylike, Rakkaus aikamme sairaus, Luumu, Robotti... Moog on säveltänyt jääkausi-stykin Ontuva myrkky, Porski Mustasukkaisen naisen. Alunperin Comus-yhtyeen albumilta First Utterance on peräisin Roger Woottonin sävellys Comus - sen Veltto V on suomentanut. Uransa alkuvaiheessa Comus edusti tervettä rock-jakomielisyyttä; Veltto V sanoo kokeneensa yhtyeen musan itselleen läheiseksi sen takia että "ne jätkät on ollu viis-kuus kertaa mielisairaalassa..."
Virtasen filosofia
Virtaselle ominainen "skitsofrenia" on hieman toisenluontoista, se ilmenee esim. siinä, että sinänsä yksinkertaisilla, "lapsellisilla" biiseillä on usein korkealentoinen filosofis-kirjallinen taustansa. Lolita on nabokovilais-intellektuaaliseen asuun puettu poikkeava teiniunelma. Rakkaus aikamme sairaus -tekstiä on innoittanut Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva. Robotin loppu on sovellettua sosiaalipsykologiaa (eivät ole Veltto V:n opinnot menneet hukkaan).
Keskustelussa tamperelaiskahvilan tupakansavuisessa atmosfäärissä nousee vähän väliä esiin nimiä: Nietzsche, Hermann Hesse, Marcuse... Ja niin edelleen.
Veltto V:n mielikirjailija on kuitenkin Markiisi de Sade, jonka teosta Sodoman viimeisistä päivistä hän selostaa sangen yksityiskohtaisesti. Hänellä itsellään on tekeillä runokirja, jonka kuvittaa Kari Sipilä, tuttu nimi ainakin eräistä levynkansista ja sarjakuvista. Omaa rooliaan rock-runoilijana Veltto V valaisee Hessen Siddhartha-romaanista otetulla esimerkillä:
- Samalla lailla kuin Siddhartha... samalla lailla mä en opeta teksteissäni mitään. Siddhartha jätti Buddhan ja siirtyi lautturiksi: samalla lailla mä vain vien kuulijani elämän joen toiselle rannalle.
Tullaan symboliikkaan - siihen, ettei Virtanen aina suostu operoimaan yleisesti hyväksytyillä käsitteillä. Veltto V pitää laulutekstien laadinnassa ohjenuoranaan "silppusäkki"-periaatetta. Periaatteen yhtaikaisesta toimivuudesta / toimi mattomuudesta on hyvä esimerkki Neiti Nopea, Rolls Royce -singlen b-puolelta. Hajanaisesta kokonaisuudesta tarttuu korvaan yksi todella syvälleluotaava säe:
Sun siipirataslaivaanKolme riviä avaa laajan historiallisen näköalan: läsnä on afro-amerikkalainen perinne, 1800-luku, lankilla naamansa mustanneet Laurel & Hardy hauskuttamassa 1930-lukua neekerien kustannuksella. Läsnä on rockin nykyhetki, jossa edelleen kaikkien claptoneitten kopiot menestyvät paremmin kuin kaikkien bobmarlien alkuperäissävellykset. Esimerkiksi. Mustien matkimisen perinne kuuluu rockiin... Yhdistämällä muutaman keskeisen symbolin Veltto V piirtää esiin miniatyyrikokoisen rockin historian! Ollaan symboliikassa - Veltto V selittää:
- Kun mä ELÄN jonkun sanan, niin kokemus laajentaa sen merkitystä. Monesti käy niin, että puhutaan samoilla sanoilla eri asioista. Esim. politiikassa. Niistä jutuista kuule kukaan ei oo saanu mua kiinni...
Virtasen asema laululyriikassa
Veltto V tinkii usein riimeistä asiasisällön hyväksi. Monet tekstit ovat rakenteellisesti heikkoja - muukin ontuu kuin myrkky. Mutta persoonallinen kokonaisote korvaa paljon, siirtää ne kokonaan omaan luokkaansa suomalaisessa laululyriikassa.
Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta on tapa, jolla Virtanen liittyy ns. pop-taiteen perinteeseen. Clark Kent tai Rick Random ovat verrannollisia Roy Liechtensteinin suurennettuihin sarjakuvaruutuihin. Ne eivät parodioi, eivät piruile - sarjakuvan arvomaailma toimii alkuperäisympäristöstään vinyylille vieraannutettuna Liechtensteinin taulujen tavalla.
- Musiikillisesti pitäydyn yksinkertaisuuteen. Se on niin, että mitä korkeammalle nousee, sitä ohuempi ilma, sitä vaikeampi hengittää. Yritän olla niin vilpitön kuin mahdollista. Taustalla on tuhottu lapsuus, pyrkimyksenä lapsellisuus aikuisuudessa. Sellainen, ettei siinä ole mukana lapsen julmuutta.
Siinä Veltto Virtasen musiikilliset lähtökohdat. Hän jatkaa kehittämästään määritelmästä "rockin älymystö" tai "rock-aristokratia" Suomessa, johon kuuluvat...
- Mun itteni lisäksi Isokynä ja Ödnerin Janne, Harri Rinne... ja otetaan vielä Juice mukaan.
Rock-aristokraatti Veltto V:tä ei huoiestuta vaikka monet ovat sitä mieltä, että hänen bändinsä on täysi limbo. Limbonakin Virtasella on tehtävänsä täytettävänään: se on "potkia". Veltto V:n mukaan hänen bändinsä koostuu "tähdiksi liian inhimillisistä tyypeistä".
- Tähdelle ei sovi, että jos sillä on nuha, niin räkä valuu leuaile, kitaralle... Mulle kävi just viime keikalla niin.
Liian inhimillisen Veltto V:n tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu sooloalbumin tekeminen. Hänellä on sävellyksiä jotka sellaisinaan eivät sovi bändin tyyliin, mutta jotka odottavat julkaisemistaan. Kitarankielillä. Pöytälaatikossa. Levy tehtäneen Lahdessa talven aikana - mukaan studioon tulee eräitä ystäviä.
- Ihminen on maailman pullonkaula. Ihminen paijastaa maailman: kokemalla, tekemällä, katsomalla... Ihmisen tehtävä on ensin ELÄÄ, sitten ELÄÄ HYVIN, sitten ELÄÄ PAREMMIN.
Eksistentialismistaan Veltto V siirtyy tuotapikaa kapinallisuuteen:
- Älä unohda mainita, että me lietsotaan kapinaa. Kapinaa vanhempia vastaan, kapinaa koulua vastaan. Nuorison uuskapinaa! Se on kehityksen elinehto.
Also sprach Veltto Virtanen Ja näin hän runoili:
Termosstaatti säätelee sun kosteudenNämä säkeet saivat Love Records-pomo Atte Blomin kummastelemaan:
- Jaha. Sä et usko James Deaniin, mutta uskot robottiin?!
Uskomatonta mutta totta: rokkiryhmä Virtanen raivaa tietä älyperäiselle Dog'n'Dollille. Entistä ehompana. Myös vuonna 21 jälkeen James Deanin.
Se oli sitä aikaa, kun vastikään Lappajärveltä Helsinkin kirjallisuustiedettä opiskelemaan tullut Arto-poika päätti tienata ylimääräistä taskurahaa tekemällä rokkijuttuja suosikkibändeistään. Vähän myöhemmin meillä oli helppo tehtävä houkutella hänet vaihtamaan vähän parempaan lehteen eli Soundiin, mutta ura jäi sielläkin lyhyeksi, sillä Arto kirjoitteli lähinnä vain suosikkibändeistään, eikä niitä niin montaa ollut...
Helmikuussa 1976 Intro-lehden muita aiheita olivat Salomon (who he?) ja hänen uusi kotinsa, Vicky Rostin menestyksen hinta, Royals lensi Ruotsiin - uusi levy rajua rokkirealismia, E-Heep Gary Thain kuollut - Tuonela-rock sai uuden uhrin, Rod Stewart - raspikurkki vuolee kultaa, Danny: "Nyt ryhdyn luomaan", The Eagles - ilmaa siipien alla, Led Zeppelin jyrää taas - vapise baby, George McRae on väsynyt, Kestääkö Rollersien kunto?, Juice - tämä bändi jytisee, Hector Story - Tölikan kundi nimeltä Hector, Ilie Nastase on tenniskenttien kuningas, Sweet - muutakin kuin purkkaa, Liztomania kuohuttaa Lontoota - nouseeko haudasta Franz?, Vuoden laulajalupaus Taiska tahtoo vain laulaa, Country Express - kantria Karjaalta, Pilvi-Sisko lähtee Amerikkaan, Bändikisan Suomen-mestari Donna, Made In Sweden - pohjolan kovin ja Lea Laven 10 vuotta huipulla...
Näpäytä ylläolevaa palkkia tai tätä tekstiä, niin pääset takaisin sinne mistä tulitkin...